Trgovcima kokainom 12 godina zatvora, oduzeto im 220.000 KM, Porsche i garaža

Nakon izricanja prvostupanjske presude, Tužilaštvo BiH zadovoljno je osuđujućom presudom kao i oduzimanjem velike nezakonite imovinske koristi i novčanim kaznama, za optužene za organizirani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama i pranje novca.

Optuženi Jovanović Goran (1964.) i Jahić Alen (1978.), osuđeni su na zatvorske kazne u trajanju od po šest godina, te je Jahiću izrečena novčana kazna u iznosu od 50.000 KM i oduzimanje skupocjenog motornog vozila marke Porsche.

Optuženom Jovanoviću oduzeta je nekretnina-garaža, kao i 85.000 eura nezakonite imovinske koristi. Ova presuda značajan je korak u borbi protiv organiziranog kriminala i oduzimanja nezakonito stečene imovine, koja dostiže vrijednost od nekoliko stotina hiljada KM.

U ovom predmetu ostvarena je značajna međunarodna suradnja, jer se radilo o počinjenjima kaznenih djela sa međunarodnim elementima.

Nakon što dobije pisani otpravak presude, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, će analizirati presudu i donijeti odluku o ulaganju žalbe u pogledu traženja strožije kazne.

Preuzeto sa www.fokus.ba