Sastanak tužilaca u Banja Luci - Oduzimanje nezakonito stečene imovine

Kako pravovremeno osigurati i trajno oduzeti nezakonito stečenu imovinu, bila je tema u fokusu sastanka danas (22.03.2019.) koji se održao u Banja Luci, na kojem su učešće uzeli tužioci iz okružnih javnih tužilaštava u Banja Luci, Doboju i Prijedoru, te tužioci Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske (RS) – Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

„Neposredna i neformalna diskusija o problemima sa kojima se tužioci susreću u svom radu na najbolji način doprinosi proširivanju znanja tužilaca, s ciljem efikasnijeg procesuiranja krivičnih djela koruptivnog karaktera i organizovanog kriminala“, rekla je republička javna tužiteljica Svetlanka Bijelić, moderatorica ovog sastanka.

Na ovom sastanku tužioci su imali priliku da razmjene iskustva, dobre prakse i izazove koji se odnose na finansijske istrage, koje su zapravo preduslov za uspješno oduzimanje imovine. Tužioci su razgovarali kako je moguće otkriti, pratiti i identificirati imovinu koja je stečena nezakonito, te kako na najbolji mogući način tužilac može sačiniti prijedlog za oduzimanje imovine.

Svoja jako vrijedna iskustva sa prisutnim tužiocima podijelila je i tužiteljica Marija Vučko, rukovoditeljica Ureda za oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom iz USKOK-a (Državno odvjetništvo Hrvatske – Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta).

Nakon sastanka u Tuzli prošlog mjeseca, ovo je drugi sastanak između kolega tužilaca u BiH čiju organizaciju je podržao USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH u okviru partnerskih programa podrške ovim tužilaštvima, a u saradnji sa projektom „Jačanje javnog integriteta u Federaciji BiH i Republici Srpskoj“, kojeg finansira Vlada Velike Britanije.

Preuzeto sa: https://usaidjp.ba