Slučaj u Tuzli: Direktor firme ide u zatvor i mora da vrati 420.000 KM

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je sredinom 2017. godine optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Miokovića

Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu od četiri i po godine zatvora Zoranu Miokoviću (43) iz Tuzle, jer je, kako se navodi, kao direktor tuzlanske firme INOXIU BH oštetio to preduzeće za 420.000 KM.

Pravosnažnom presudom on je obavezan da vrati taj iznos, pišu Nezavisne novine.

Naime, odlukom Vrhovnog suda FBiH potvrđena je prethodna presuda Kantonalnog suda u Tuzli, kojom je Mioković oglašen krivim za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je sredinom 2017. godine optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Miokovića.

Kako je tada objavljeno, optužnica je podignuta zbog sumnje da je kao odgovorna osoba i direktor firme INOXIU BH d.o.o Tuzla tu firmu oštetio i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 420.000 KM.

“U optužnici je navedeno da je Mioković od februara 2014. do novembra 2016. godine, kao direktor i odgovorna osoba zadužena za zakonitost rada firme, svjestan da iskorištava službeni položaj i da postupa suprotno Statutu, sa transakcijskih računa firme na svoj račun periodično prebacivao određene iznose novca, te je tako oštetio firmu i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist”, naveli su ranije iz Kantonalnog tužilaštva TK.

U optužnici se također navodi da je Mioković u ovom periodu, u većem broju slučajeva, u dvije banke davao naloge za prebacivanje sredstava na njegov račun, bez prethodne saglasnosti osnivača Društva.

“Nakon preuzimanja elektronskih bankarskih izvoda sa računa firme, na kojima su navedene stvarne uplate i isplate, krivotvorio je izvode, umanjivao uplate kupaca firme, brisao uplate koje su izvršene na njegov račun te takvu dokumentaciju predavao računovodstvenom servisu na knjiženje”, naveli su ranije u Tužilaštvu.

U skladu sa odredbama Krivičnog zakona FBiH, podsjetimo, postupajući tužilac je predložio da se od optuženog oduzme 420.000 KM.

 

Preuzeto sa www.fokus.ba