Slijedom odluke zeničkog Suda: Zaplijenjen skupocjeni automobil

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom zasad uspješno upravlja sa tri firme koje zapošljavaju 40 radnika, gotovinom u iznosu od 256.000 KM, nekretninanama…

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u četvrtak je, na osnovu rješenja Općinskog suda u Zenici, na upravljanje dobila još jedno vozilo čime je nastavila provođenje poslova utvrđenih Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji BiH.

Inače, ovo je već četvrto skupocjeno luksuzno vozilo kojim upravlja ova agencija.

Prema odlukama sudova, Agencija uspješno upravlja s tri privredna subjekta čija vrijednost osnivačkih udjela iznosi 6.171.000 KM i koji posluju uredno i zapošljavaju oko 40 radnika. Do sada je Agencija od strane sudova dobila na upravljanje 256.000 KM gotovog novca.

– Privremeno oduzeti novac deponovan je na račun posebnih namjena Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom do konačne odluke suda, dok je trajno oduzeti uplaćen u Budžet Federacije BiH. Kada je u pitanju imovinska korist koja se na osnovu zaprimljenih presuda treba oduzeti, Agencija je na osnovu zakonskih odredbi uputila četiri presude Federalnom pravobranilaštvu na nadležno postupanje i pokretanje prijedloga za izvršenje. Ukupna imovinska korist koja se nakon provedenog postupka izvršenja treba biti uplaćena u Budžet Federacije BiH iznosi 55.000 KM, navode iz Agencije te dodaju:

“Agencija privremeno upravlja sa dvije skupocjene luksuzne nekretnine koje daje u zakup na osnovu sudskih odluka i ukupna mjesečna zakupnina od ovih zakupa iznosi 13.955,83 KM. Ovi iznosi uplaćuju se na račun posebnih namjena Agencije do konačne odluke suda. Osim upravljanja privrednim subjektima, gotovim novcem i nekretninama, Agencija upravlja i dionicama i raznim pokretninama čiji je postupak prodaje u toku. Agencija trenutno postupa po 18 sudskih odluka, upravlja imovinom višemilionske vrijednosti i nastavlja proširivati saradnju sa sudovima i tužilaštvima kako bi što više bile korištene zakonske mogućnosti oduzimanja nezakonito stečene imovine”, saopćeno je iz ove agencije.

Među imovinom koja je data na upravljanje Agenciji je, kako smo to ranije pisali, kuća Vedada Arslanagića, sina Edina Arslanagića, bivšeg dugogodišnjeg direktora Bosnalijeka, u sarajevskoj ulici Hrgića na broju 4, kao i suma od 105.500 eura oduzeta na osnovu naredbe Kantonalnog suda od Hasana Šepe, također optuženog u predmetu Bosnalijek. 

Preuzeto sa: www.oslobodjenje.ba