Oduzeto pola miliona KM zbog sumnje na pranje novca povezano s nabavkom zaštitnih maski

Foto: Birn

Istražitelji iz Bosne i Hercegovine učestvovali su, kako je to saopćeno iz Tužilaštva BiH, u međunarodnoj operaciji kako bi se spriječilo moguće pranje novca povezano s nabavkom zaštitnih maski za preduzeće iz Slovenije.

“Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama iz Slovenije, sudjelovalo je u međunarodnoj operaciji u okviru koje su u BiH privremeno oduzeta sredstva u iznosu većem od pola mijuna KM”, stoji u saopćenju.

Aktivnosti su, kako je to saopćeno, u koordinaciji s kolegama iz Slovenije poduzeli tužitelj i istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, zajedno sa policijskim djelatnicima SIPA-e.

“Aktivnosti se odnose na sumnju u prijevaru prilikom nabave zaštitnih maski za jedno poduzeće iz Slovenije, u kojem su sudjelovali i određeni državljani i preduzeća iz Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Zbog sumnje u nezakonite aktivnosti, zatražena je saradnja institucija BiH, te su na prijedlog Tužiteljstva BiH i naredbu Suda BiH policijski djelatnici SIPA poduzeli određene aktivnosti na prikupljanju dokaza i blokadi novca.

“Oduzeta je određena dokumentacija od četiri pravne i dvije fizičke osobe, zbog sumnje u kazneno djelo pranja novca u iznosu od 586.749 KM. Istraga u ovoj međunarodnoj operaciji se nastavlja”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Preuzeto sa www.klix.ba