Kuća Vedada Arslanagića, sina Edina Arslanagića, bivšeg dugogodišnjeg direktora Bosnalijeka, u sarajevskoj ulici Hrgića na broju 4. rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu od 14. jula ove godine povjerena je na deljnje čuvanje i upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom. Sud je ovakvo rješenje donio po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Istim rješenjem određeno je da Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom stupi u obligacioni odnos sa trenutnim zakupcem i svakim drugim budućim zakupcem. 

Oslobođenje saznaje da je ovaj objekat trenutno iznajmljen za rezidenciju Švedske ambasade, te da mjesečna zakupnina iznosi oko 11.000 KM.

Kuća ima i garažu i dvorište. 

– Ovo je još jedan od dokaza provedbe Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u FBiH i borbe protiv svih oblika kriminala. Kantonalno tužilaštvo KS-a prednjači u istragama i rezultatima, odnosno rješenjima o privremeno oduzetoj imovini, rekao je Kenan Kapo, direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. 

Inače Edin Arslanagić, Šefik Handžić, Hasan Šepo, Amar Arslanagić, Aida Selvić, Izet Arslanagić i Jasmin Šepo optuženi su za da su kao organizovana grupa u periodu od 2002. do 2012. godine počinili više krivičnih djela, i to: krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, porezne utaje i dr., a kao uposlenici firme Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo i na ovaj način oštetili Bosnalijek d.d. Sarajevo, budžet Federacije i budžet Kantona Sarajevo za više od 23 miliona KM.

Preuzeto sa www.oslobodjenje.ba