Eldan Mujanović predvodio bh. delegaciju na regionalnoj konferenciji o pitanju nelegalne imovine

 (Foto: startbih.ba)

Centralna tačka susreta regionalnih stručnjaka u aktivnostima oduzimanja i upravljanja nelegalno stečenom imovinom je bila Tirana, gdje je godišnja konferencija regionalnih eksperata okupila više od 70 profesionalaca iz čitavog regiona.

Sastanak je dio projekta „Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na zapadnom Balkanu kroz jačanje regionalne saradnje u oduzimanju i upravljanju nelegalno stečenom imovinu“ koji provodi AIRE centar u saradnji sa Regionalnom antikorupcijskom inicijativom, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

– Danas smo okupili sudije, tužioce i stručnjake sa zapadnog Balkana, kako bismo razgovarali o regionalnoj saradnji u oblasti oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalom i alatima za njeno efikasno sprovođenje. Olakšavanje oduzimanja i upravljanja nelegalno stečenom imovinom u regionu je ključno za dugoročnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Nadalje, efikasno provođenje ovih aktivnosti jača poverenje javnosti u institucije i ključni je aspekt zaštite vladavine prava u regionu – izjavila je Biljana Braithwaite, programska direktorica AIRE centra za zapadni Balkan.

Ujedinjeno Kraljevstvo je još jednom potvrdilo svoju snažnu podršku aktivnostima, stavivši snažan naglasak na ohrabrenje regionalne saradnje.

– Upravljanje i oduzimanje nelegalno stečene imovine ključno je sredstvo u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, te omogućava sigurnost i ekonomski prosperitet za građane. Kroz regionalni projekat koji finansira Ujedinjeno Kraljevstvo, a realizuje AIRE centar u partnerstvu sa Sekretarijatom RAI-a, podržavamo jačanje regionalne i međunarodne saradnje u cilju razmjene najboljih praksi, praćenja pranja novca i povrata ukradene imovine – kazao je Jason Ivory, otpravnik poslova u Britanskoj ambasadi u Tirani.

Desislava Gotskova, šef Sekretarijata RAI, istakla je važnost konfiskacije i upravljanja nelegalno stečenom imovinom u borbi protiv organizovanog kriminala.

– Značaj regionalne saradnje je od suštinske važnosti za efikasnu borbu protiv korupcije. Odgovarajući na prioritete svojih država članica, RAI je već niz godina aktivan u ovoj temi, podržavajući nastojanja svojih članica da ojačaju svoje kapacitete za efikasno oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalom – zaključila je Gotskova.

Događaj je okupio regionalne i britanske eksperte-predavače.

Nacionalni koordinator Projekta za Bosnu i Hercegovinu, profesor Eldan Mujanović, govorio je o stanju u BiH kada je u pitanju oduzimanje i upravljanje nelegalnom imovinom. Pored njega, bosanskohercegovačku delegaciju su činili i sudije Sanela Rondić i Nedim Ćosić, te tužioci Feđa Fejzagić, Zdenko Kovač i Dalibor Vrećo – saopćeno je iz AIRE centra za zapadni Balkan.

Preuzeto sa: startbih.ba