Braći Mamić nakon presude zapljenjuju nekretnine, luksuzni automobili, brod...

Zdravo i Zoran Mamić (Foto: EPA-EFE)

Vrhovni sud Hrvatske početkom sedmice je u najvećem dijelu potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku iz 2018. godine protiv braće Mamić i njihovih saradnika zbog izvlačenja oko 15 miliona eura iz zagrebačkog Dinama.

Zbog toga će braća Zoran i Zdravko, kao i članovi njihove porodice, nakon pravosnažne presude ostati bez dobrog dijela imovine koja pripada državi. Pored njih dvojice, presuda obuhvata i bivšeg poreznika Milana Pernara, piše Slobodna Dalmacija.
Pravosnažno je utvrđeno kako je Zdravko Mamić krivičnim dijelom ostvario korist od oko 6,9 miliona eura, što postaje državni novac. Također, s njegovog računa u banci se oduzima oko 14.000 eura.

Bez novca ostaju i njegove kćerke, Iva i Lucija – s računa se u istoj banci Ivi oduzima gotovo 31.000 eura te još 78.500 eura s računa iz druge banke, a Zdravkova starija kćerka, Lucija, ostaje bez 6.300 eura. Presudom je naloženo svim bankama u kojima su Mamićevi imali račune da u roku od 15 dana prenesu uplate u državni račun.

Od Mamićeve supruge Marine, nadalje, oduzet je i novac, tačnije 21.270 eura i 17.000 kuna, koji je nađen tokom pretrage njihove porodične kuće. Mamić je ostao i bez novca koji je imao na depozitnom računu u Poštanskoj banci, a radi se o sedam miliona kuna, a novac je još 2015. godine banka prebacila na račun državnog računa.

Pravosnažnom presudom i nekretnine Mamićevih postaju vlasništvo države. Stan ukupne vrijednosti 91.000 eura nalazi se u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, u stambeno-poslovnoj zgradi “Cvjetni” i formalno je vlasništvo Marine Mamić. To je dvosobni stan sa osam prostorija i s terasom te dva garažna mjesta.

U istom kompleksu nalazi se još jedan stan supruge Marine, koji se sastoji od pet prostorija i terase, a pripada mu i jedno parkirno mjesto, utvrđene vrijednosti 367.000 eura.

Osim toga, Mamićeva supruga je u Gorskom kotaru kupila manju kuću s dvorištem, potom obližnju ruševnu kuću s dvorištem, a nakon toga i niz okolnih pašnjaka i šuma čime je “napravljeno” imanje na ukupno oko 140.000 metara kvadratnih, a na imanju je izgrađena i kuća. Sad Mamićevi ostaju i bez toga. Naime, država oduzima dvorište od 316 m2 te ruševine od 113 m2 na području mjesta Stara Sušica u Gorskom kotaru, u vrijednosti 5.000 eura te tri nekretnine u istom mjestu koje se u knjigama vode kao šume. Jedna je površine 13.252 m2 i vredi 18.000 eura, druga ima površinu od 338 m2, a treća 609 m2 i zajedno vrijede nešto manje od 13.000 eura.

Od Mamića država dobija i stan na Radničkoj cesti površine od 190 m2, uz koji imaju i garažno mjesto, koji je dosad bio vlasništvo bivše supruge Zorana Mamića, Vanje Horvat. Vrijednost te nekretnine iznosi više od 400.000 eura, a po Vrhovnom sudu kupljena je novcem koji je podizao Luka Modrić. Vrhovni sud je naložio odjeljinjima sudova na čijem se području nalaze nekretnine da izbrišu prethodne vlasnice i prebace ih na državu te da Marina Mamić i Vanja Horvat moraju u roku od dvije sedmice da predaju nekretnine državi.

Ali, ni to nije sve što je država oduzela porodici Zdravka Mamića. Slobodna Dalmacija piše da oni ostaju bez 1,6 miliona eura vrijednog 12-metarskog broda “Mercury” te automobila marke Bentley Continental 6.0 GTC iz 2007. godine, vrijednog 115.000 eura, vlasnice Marine Mamić te automobila Audi 2.0 TDI Sport, vrijednog 49.000 eura, u vlasništvu Vanje Horvat. Sve to će Lučka kapetanija Šibenik i MUP prebaciti u vlasništvo države, a Mamić još državi u roku od dvije sedmice mora da uplatiti i razliku vrijednosti onoga što mu je oduzeto i onoga što je protivpravno zaradio. Radi se o još 3,3 miliona eura.

Sa druge strane, Zoran Mamić ostaje bez 350.000 eura koje je trebalo da mu isplati Dinamo, a koje mu je država blokirala još 2015. godine i to postaje državni novac. Nadalje, oduzima se i nešto manje od 6.000 eura koje je u banci imala Ana Mamić, još jedna bivša Zoranova supruga. Ana zbog presude njenom bivšem životnom partneru ostaje i bez automobila Land Rover Evoque, starog 10 godina i vrijednog 27.000 eura. Sada već bivši Dinamov trener mora državi u roku od 15 dana još da uplati 3,4 miliona eura razlike vrijednosti oduzete imovine i nezakonito ostvarene imovinske koristi.

Podsjetimo, zbog ovakvog sudskog epiloga, Zoran Mamić je dao ostavku na mjesto trenera Dinama, koji je sinoć eliminisao Tottenham iz Evropske lige.

Preuzeto sa: klix.ba