Izvještaj - XVI Savjetovanje iz krivičnopravne oblasti

U periodu od 07 do 10 juna 2017. godine održano je XVI po redu Savjetovanje iz krivično-pravne oblasti koje se tradicionalno organizira u Neumu. Udruženje sudija/sudaca u Federaciji BiH, skupa sa centrima za edukaciju sudija i tužilaca iz FBiH i RS, drugim strukovnim udruženjima sudija i tužilaca iz Bosne i Hercegovine, advokatskim komorama FBiH i RS, i Pravosudnom komisijom Brčko distrikta BiH i ove godine su prepoznali značaj teme oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima o kojoj se diskutivalo na posebno organiziranom panelu.

Organizatori posebne panel diskusije na ovu temu su bili Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) uz finansijsku podršku partnera iz US Department of Justice & US Department of State- International Narcotics & Law Enforcement.
Nakon održanog panela usvojeni su i posebni zaključci koji odražavaju suštinu onoga što su sudije i tužioci iz BiH i susjednih država prezentirali na temu normativnog okvira i prakse primjene instituta oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom iz sistemskih i lex specialis propisa, te sadrže i prijedloge za unaprijeđenje stanja.

Donosimo i nekoliko fotografija sa ovog vrlo značajnog stručnog skupa, a zaključke sa panel diskusije možete preuzeti ovdje.

#kriminalseneisplati