Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) u saradnji sa Udruženjem tužilaca Federacije BiH, Centrom za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH, i drugim domaćim i međunarodnim partnerima sudjeluje u organizaciji devetog po redu stručnog Savjetovanja tužilaca u Bosni i Hercegovini. Savjetovanje se održava u Neumu u periodu od 28. do 30. septembra u hotelu “Neum”.
U okviru ovog stručnog događaja na kojem sudjeluje više od 170 učesnika iz Bosne i Herecgovine i drugih država iz okruženja, CPRC organizira panel na temu “Oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima”, u okviru kojeg će svoja iskustva u provođenju finansijskih istraga i oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima prezentirati tužioci iz kantonalnih tužilaštava koji postupaju u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, zatim tužioci Okružnog tužilaštva Banja Luka, tužioci USKOK-a iz R. Hrvatske i Specijalnog tužilaštva iz Crne Gore, predstavnici Ministarstva pravde BiH, kao i drugi eksperti iz ove oblasti.
Panel se organizira u sklopu projekta “Jačanje lokalnih kapaciteta u Federaciji Bosne i Hercegovine u borbi protiv korupcije i teških oblika kriminala putem oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom”, koji finansira Vlada Velike Britanije.
Svrha organizacije ovog Panela je afirmisanje institita oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i drugih oblika krivičnih djela, te razmjena iskustava, mišljenja i znanja u ovoj oblasti između tužilaca u BiH i regionu kako bi se ostvarila jedna od ključnih funkcija krivično-pravnog sistema koji treba osigurati primjenu načela da niko ne može zadržati imovinsku korist pribavljenju krivičnim djelom.
#kriminalseneisplati